Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Om du fortsätter härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer...

                                
ARNE JACOBSEN
1902-1971

Arne Jacobsen föddes 1902 i Köpenhamn och blev med tiden en av världens mest hyllade och berömda designers. Han var även en mycket produktiv arkitekt.
Jacobsen utbildade sig till arkitekt vid vid Konstakademins arkitekturskola och fick efter det en anställning på Paul Holsoes arkitektkontor. Hans första stora genombrott som arkitekt kom år 1929 med ett vinnande förslag i en tävling om Framtidens Hus.

På slutet av 1950-talet designade Arne Jacobsen världens första designhotell - SAS Royal Hotel i Köpenhamn där han stod för all inredning och möbler. Jacobsen skapade en fantastisk samverkan mellan exteriör och interiör. I samband med detta formgav han designklassikerna Ägget, Sjuan, Svanen, 3300-serien och AJ-lamporna. Med arbetet med hotellet tog Jacobsens karriär fart och han blev både en erkänd designer och arkitekt men det var med hans möbler som slog störst världen över.

Jacobsen trodde starkt på att arkitekturen och inredningen skulle komplettera varandra och bidrog till den danska designens spridning under 1900-talet då han inredde och designade otaliga ambassader och stadshus runt om i Europa.

Jacobsen hann under sin livstid få många prestigefyllda utmärkelser. Han belönades med Eckersberg-medaljen år 1936 och C.F. Hansen-medaljen år 1955. År 1966 utnämndes han dessutom till hedersdoktor vid Oxford University. Jacobsen hyllas än idag och bland annat är sjuan-stolan en konstant storsäljare som hittas i otaliga hem världen över.